Naar Kidszone
5

De Atlantikwall

Om een geallieerde invasie tegen te gaan, werd langs de kust van West-Europa een verdedigingslinie gebouwd, de 'Atlantikwall'. Deze liep dwars door het Haagse Bos.

De Atlantikwall

Dwars door het Haagse Bos

In het Haagse Bos lag een vijfenhalve km lange en 27 meter brede tankgracht. Nu is het een sloot. Deze tankgracht was onderdeel van de Atlantikwall, een belangrijke verdedigingslinie van het Duitse leger die van Noorwegen tot Spanje liep en was gebouwd om een geallieerde aanval vanuit zee het hoofd te bieden.

Ter hoogte van deze tankgracht lag midden op de Laan van Nieuw Oost-Indië een verdedigingsstelling, met een pantserafweergeschut waarmee de kruising Laan van Nieuw Oost-Indië / tankgracht werd bestreken. In het Haagse Bos bevond zich een groot aantal bunkers, die onder andere in gebruik waren als keuken en munitiedepot.

Eindredactie: Stichting 3 maart 1945

Wat ging fout op 3 maart 1945?

Op 3 maart 1945 wilden de geallieerden de V2 lanceerinstallaties in het Haagse Bos bombarderen. De wijk Bezuidenhout werd onbedoeld in het hart geraakt. Dit vergissingsbombardement van het Bezuidenhout trekt door jarenlange geheimzinnigheid over de oorzaak nog steeds de aandacht van de media. In 1972 werden geheime dossiers in het National Archives in London over het bombardement openbaar. Hierin lezen we wat er werkelijk fout ging op 3 maart 1945.

Middelzware bommenwerpers

Het bombardement was een uiterste poging van de Britse luchtmacht om de lancering van Duitse V2-raketten te stoppen. Deze raketten veroorzaakten in Londen duizenden doden ondanks luchtaanvallen met kleine jachtvliegtuigen op de vele V2-doelen in en rond Den Haag. De Britse luchtmacht besloot daarom tot een aanval met middelzware bommenwerpers op een westelijk en oostelijk richtpunt op de Leidsestraatweg in het Haagse Bos.

Wind en richtpunten

Een groep van 27 bommenwerpers moest het onder een wolkendek verscholen bos met behulp van radioapparatuur bombarderen. Dat ging enorm mis. De noordenwind was tijdens het bombardement veel sterker dan men had verwacht. De bommen vielen nu ver naast het westelijk richtpunt. De andere 24 bommenwerpers hadden per ongeluk een doel midden in de wijk Bezuidenhout. Zij kwamen van een ander vliegveld, waar de inlichtingenofficier de verkeerde coördinaten meegaf. Hij had verticaal en horizontaal verwisseld…. Ook hier vielen bommen op en naast het richtpunt.

Ware toedracht

De Engelse archieven maken duidelijk dat de Britten al op 18 maart wisten door welke fout(en) het bombardement van 3 maart was misgegaan. De officiële lezing bleef echter dat er een verkeerde inschatting was gemaakt van de wind. Veel mensen wilden de officiële lezing niet geloven. Zij kwamen met eigen theorieën. De Britten zouden het Bezuidenhout bewust hebben gebombardeerd, bijvoorbeeld om het communistische verzet te raken of om Duitse radiozenders uit te schakelen die een rol zouden hebben gespeeld bij het Englandspiel (een mislukte spionageoperatie). Met het openen van de geheime dossiers in 1972 kwam uiteindelijk de ware toedracht in de openbaarheid.


Oorspronkelijke tekst: Jan van Wandelen.
Beeld: Haags Gemeentearchief.
Bronnen: anemaa.home.xs4all.nl.
Eindredactie: Stichting 3 maart '45.

Reacties van ooggetuigen

"taart van tulpenbollen"

Mevrouw W. Schimmel-Bonder, 16 jaar ten tijde van het bombardement.
'…onze logees wilden weer op tijd terug naar het Benoordenhout. Zij moesten door het Bezuidenhout en het Haagse Bos lopen, waar zij de tankgracht moesten oversteken. Omdat mijn moeder jarig was gingen wij een taart bakken van tulpenbollen. Terwijl we daar mee bezig waren hoorden we bommen vallen. Maar het was nu veel ernstiger dan anders …'
Mevrouw W. Schimmel-Bonder, 16 jaar ten tijde van het bombardement.
Downloads
Voor het bombardement
Na het bombardement
Video's
© 2017 - Stichting 3 maart '45 / BB45
Colofon  |  Disclaimer  |  Realisatie:  Branding & more / Pixel&Code