Het V2-offensief
Vanuit het Haagse Bos werd de Duitse V2-raket afgeschoten
Vanuit het Haagse Bos werd de Duitse V2-raket afgeschoten
De V2-raket was een nieuw en heel krachtig wapen van de Duitse bezetter.
Deze raket was erg gevaarlijk voor de mensen die ons wilden bevrijden. Omdat de raket heel ver kon vliegen en op de grond ontplofte, vielen er in andere landen veel slachtoffers. De raketten werden bijvoorbeeld op Londen, de hoofdstad van Engeland, afgeschoten. Dat gebeurde ook vanuit het Haagse Bos. Juist om de raketten te vernietigen, stuurden de Engelsen op 3 maart 1945 bommenwerpers naar Den Haag. Helaas ging dat bombardement helemaal verkeerd en vielen de bommen op de woonhuizen in de wijk in plaats van op de raketten in het Haagse Bos.
Tekst: Pepijn van der Vliet
Beeld: Haags Gemeentearchief
Eindredactie: Stichting 3 maart 1945
Op deze plek in het Haagse Bos stond sinds 1830 een muziektent. Hier werd in de zomer muziek gemaakt. Veel ‘fatsoenlijke’ mensen kwamen hier naar luisteren. Zij mochten op een stoeltje zitten. Het gewone publiek ging daarachter in het gras zitten.
De muziektent hoorde bij Sociëteit De Witte. Deze club bestaat nog steeds, aan het Plein in Den Haag. Op woensdagavond en zondagmiddag in de zomer was er muziek in de muziektent. Alleen in het begin stond er een echte tent. In 1833 werd de tent van hout gemaakt. En in 1888 kwam er op deze plek een groot gebouw. Maar ook dit gebouw noemden ze nog steeds 'De Tent'.
Wel honderden bezoekers kwamen elke keer luisteren naar de muziek. Alleen leden konden op een stoel zitten luisteren. Dit waren vooral ambtenaren en officieren. Winkeliers en handelaren mochten geen lid worden van de club. Zij moesten blijven staan of in het gras zitten luisteren.
In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers de 'Atlantikwall'. Een gebied met bunkers en prikkeldraad, dwars door Den Haag. Hiermee wilden de Duitsers de Engelsen en Amerikanen tegenhouden. Om de Atlantikwall te bouwen, werden de bomen in het Haagse Bos gekapt. Ook de muziektent werd gesloopt. Vlak bij deze plek vuurden de Duitsers de V2 raketten af.
Tekst: Ishwarradj Badrie (leerling Zandvlietcollege).
Beeld: Haags Gemeentearchief.
Eindredactie: Stichting 3 maart '45, Mariska Kastelic.