Naar Kidszone
2

Bezuidenhout Herdenkt

Het Juliana van Stolbergmonument overleefde het bombardement en is nu de plek waar jaarlijks de herdenking plaatsvindt.

Bezuidenhout herdenkt

Herdenking bij het Juliana van Stolbergmonument.

Dit is het monument voor Juliana van Stolberg (1506-1580), de moeder van Willem van Oranje. Het werd in 1930 onthuld op het Louise de Colignyplein. Het beeld bleef gespaard tijdens het bombardement en is in 1954 verplaatst naar deze locatie. Sinds 3 maart 1946 vindt hier ieder jaar op de eerste zondag in maart de herdenking plaats.

Herdenking

"Die zaterdagochtend brak de hel los in Den Haag. De aarde schokte en beefde onder het geweld van de bommen. Overal brak brand uit. Het bombardement van het Bezuidenhout vormde het tragische slotakkoord van de bezettingsjaren in Den Haag. Jaren waarin onze stad en haar inwoners onnoemelijk geleden hebben. De slachtoffers van die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog zullen wij nimmer vergeten en steeds in ere houden. Door hen te herdenken, zoals op deze plek, maar ook door ons aller inzet voor een vrije, vreedzame en rechtvaardige samenleving. Een samenleving die gestoeld is op onze rechtsstaat en op onze grondwet. Dat is de enige lering die wij en toekomstige generaties kunnen trekken uit deze verschrikkelijke periode."
(Burgemeester Van Aartsen van Den Haag bij de herdenking op 7 maart 2010)


Eindredactie: Stichting 3 maart 1945

STAMMOEDER VAN HET HUIS VAN ORANJE-NASSAU

Dit natuurstenen monument is opgericht ter herinnering aan Juliana van Stolberg (1506-1580), stammoeder van het huis van Oranje-Nassau. Nu herinnert het ook aan de meer dan 500 stadsgenoten die zijn omgekomen bij het vergissingsbombardement op het Bezuidenhout in 1945.

Juliana van Stolberg

Juliana van Stolberg kreeg zeventien kinderen en bij haar overlijden had zij 160 klein- en achterkleinkinderen. Alle Europese vorstenhuizen kunnen haar tot één van hun voormoeders rekenen. Ze is echter vooral bekend als moeder van Willem van Oranje (1533-1584), de oudste zoon uit haar tweede huwelijk. Daarmee is ze stammoeder van het huis van Oranje-Nassau en ook koning Willem-Alexander stamt in directe lijn van haar af.

Gedenkteken

Juliana van Stolberg raakte na haar overlijden in de vergetelheid. Maar eind negentiende eeuw wint zij, na enkele artikelen waarmee haar belang voor de Oranje-dynastie werd onderstreept, weer aan populariteit en worden straten, parken en scholen naar haar vernoemd. Dankzij deze hernieuwde belangstelling besloot koningin Wilhelmina in 1909 haar dochter Juliana te noemen. In 1926 besloot Den Haag de stammoeder te eren met een standbeeld op aandringen van een heus Comité met de naam "Nationaal Comité tot het oprichten van een gedenkteeken voor Juliana Gravin van Stolberg". Het ontwerp was van de kunstenaars beeldhouwer Bonaventura M.A. Ingen-Housz en architect Dirk Roosenburg.


Onthulling

Op 23 april 1930 werd het monument voor Juliana van Stolberg officieel onthuld op het Louise de Colignyplein. Prinses Juliana onthulde in bijzijn van Koningin Wilhelmina en Koningin-moeder Emma het beeld ter gelegenheid van haar 18e verjaardag. Het monument kwam wonderwel ongeschonden door het bombardement. Na de oorlog kreeg het daarop zijn huidige plek aan de Koningin Marialaan en de functie van herdenkingsmonument.


Tekst: Pepijn van der Vliet.
Beeld en bronnen: Haags Gemeentearchief, monumentenzorg Den Haag, nationaal comité 4 en 5 mei, Juliana van Stolberg, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.
Eindredactie: Stichting 3 maart '45.

Voor het bombardement
Na het bombardement
Video's
Audiofragmenten
Bezuidenhout herdenkt
Interview met Miep van Rooijen
Interview met Miep van Rooijen door Omroep West in 2010.
© 2020 - Stichting 3 maart '45 / BB45
Colofon  |  Disclaimer  |  Realisatie:  Branding & more / Pixel&Code